💥 آیا میدانستید؟
👈 ﴿هر روز یک آیه﴾:
(به هر حال) با آنها مدارا کن و عذرشان را بپذیر، و به نیکیها دعوت نما، و از جاهلان روی بگردان (و با آنان ستیزه مکن)!
👈 تفسیر آیه ی مبارک:
در این آیه ی مبارک، بر مقام عفوا تأکید شده، و الله تعالی امرمیکند که «عفو پیشه کن»
★ خذالعفو: یعنی آنچه را که سهل و آسان است از اخلاق و اعمال و صدقات مردم، بگیر و بپذیر، بیآنکه به امری مکلف شان گردانی که بر آنان دشوار است.
★ سپس بعد از نزول این آیه، مسلمانان به اجرای حدود و پرداخت زکات مکلف شدند. لذا مراد از «عفو» در این آیه، در پیشگرفتن شیوه ی بخشایش و آسانگیری است، نه سختگیری و فشار در رفتار و معامله با مؤمنان است.
رسول کریم صلی الله علیه وسلم به پیروی از این دستور، هیچگاه در میان دو کار مخیر ساخته نشدند، مگر اینکه آسانترین آن را انتخاب کردند، مشروط به اینکه آن کار آسانتر، گناه نمیبود چنانکه در حدیث شریف فرمودند:
★ سپس الله سبحانه و تعالی میفرماید: «و به معروف امر کن».
معروف چیست؟ هر خصلت پسندیدهای است که عقلها آن را بپسندد و روانها بدان اطمینان یابد.
★ «و از نادانان روی بگردان»
بدین معنی که، چون در دستور دادن شان به معروف، برای آنان حجت بر پا داشتی، اما آن کار معروف را انجام ندادند، در این صورت از آنان روی بر تاب و در مقابل این جهالتی که از آنان سر میزند، با آنان بگومگو و مشاجره نکن.
✧ «ای جبرئیل! توضیح این آیه چیست؟ جبرئیل گفت: پروردگارت میفرماید: توضیح آیه این است که با کسیکه:
✫ با تو قطع پیوند میکند، بپیوندی
✫ و به کسیکه تو را محروم میگرداند، بدهی،
✫ و از کسیکه بر تو ستم میکند، درگذری».
در این آیه ی مبارکه، الله سبحانه و تعالی پیامبرش را به مکارم اخلاق دستور میدهد و در قرآن کریم، آیهای جامعتر از این آیه درباره ی مکارم اخلاق وجود ندارد که ما امتیان رسول کریم صلی الله علیه وسلم در معاملات و برخورد های خویش بایستی از این مکارم اخلاقی که بر آن توصیه شده ایم، جامعه و ماحول خویش را مالامال سازیم و با جاهل از درِ حکمت و سلام پیش آئیم.
👈 عزیزان گرانقدر:
لطفاً این سلسله ی تفسیر آیات را مطالعه و با عزیزان تان شریک سازید، و در اصلاح خود و جامعه بکوشید تا اجر عظیم دارین را از آن خود سازید.
جزاکم الله خیراً!
احمــد ( عـــــارفی)
❤