فضل و مرحمت الله تعالی

هر روز یک آیه

0 14,521
💥 آیا میدانستید؟

👈 ﴿هر روز یک آیه﴾:

درس امروز تفسیر در مورد آیه ی ۱۱۳ سوره ی نسأ است که در آن درمورد فضل مرحمت بی پایان الله سبحانه و تعالی بر بندگانش، و علی الخصوص بررسول کریم صلی الله علیه وسلم تأکید شده.

وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكَ وَرَحْمَتُهُ لَهَمَّت طَّائِفَةٌ مِّنْهُمْ أَن يُضِلُّوكَ وَمَا يُضِلُّونَ إِلَّا أَنفُسَهُمْ وَمَا يَضُرُّونَكَ مِن شَيْءٍ وَأَنزَلَ اللَّهُ عَلَيْكَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَعَلَّمَكَ مَا لَمْ تَكُن تَعْلَمُ وَكَانَ فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكَ عَظِيمًا (نسأ ۱۱۳)
اگر فضل و رحمت خدا شامل حال تو نبود، گروهی از آنان تصمیم داشتند تو را گمراه کنند؛ اما جز خودشان را گمراه نمی‌کنند؛ و هیچ‌گونه زیانی به تو نمی‌رسانند. و خداوند، کتاب و حکمت بر تو نازل کرد؛ و آنچه را نمی‌دانستی، به تو آموخت؛ و فضل خدا بر تو (همواره) بزرگ بوده است.

👈 تفسیر و تفصیل آیه ی مبارک:

★ «و اگر فضل خدا و رحمت او بر تو نبود»

خطاب متوجه رسول کریم صلی الله علیه وسلم است‌. مراد از این فضل و رحمت بر ایشان این است که‌:

پروردگار متعال ایشان را به لطف و عنایت و نگه‌داشت خویش‌، در قضیه «بنی‌ابیرق» از حق و حقیقت آگاه‌ساخت‌.

آری‌! اگر این امر نبود، طایفه‌ای از آنان‌، از گروه مدافع بنی‌ابیرق‌، که اسیدبن عروه و یارانش بودند «قصد آن کرده بودند که تو را گمراه سازند» از حکم‌کردن به حق «و گمراه نمی‌کنند مگر خود را» زیرا فرجام این‌کارشان به خودشان برمی‌گردد «و هیچ‌گونه زیانی به تو نمی‌رسانند».

زیرا الله سبحانه و تعالی نگهبان توست از کید و نیرنگ و زیان و گمراه سازی مردمان و او درهمه حال مؤید توست‌.

و نیز بدان جهت که تو در این قضیه ی دزدی‌، به‌ظاهر امر و به اجتهاد خویش عمل کرده‌ای‌، پس قبل از نزول وحی درباره آن‌، هیچ زیانی متوجه تو نیست و اینک وحی آمد و حقیقت را برتو روشن ساخت.

★ «و الله تعالی برتو کتاب نازل کرد»

یعنی‌: او قواعد و احکام و اموری را ـ در این آیات و غیرآن ـ در حوزه ی شریعت تو قرار داد که دربردارنده ی خیر بسیاری است «و» نیز بر تو «حکمت‌» نازل کرد.

✧ تفسیر و معنی حکمت‌ در این آیه:

یعنی، سنت است که الله سبحانه و تعالی  آن را بر رسول خویش فرو فرستاد «و به تو آموخت آنچه را» که قبلا «نمی‌دانستی‌» از احکام وامور «و فضل الهی بر تو بزرگ‌» و بسیار «است‌» زیرا لطف و فضلی بزرگتر از نبوت و نزول وحی نیست‌.

خطاب به رسول‌ کریم صلی الله علیه وسلم، در واقع خطاب به امت شان نیز هست‌، پس امت رسول الله صلی الله علیه وسلم که ما هستیم، این فضل را از طریق کتاب و سنت‌، از آن‌حضرت صلی الله علیه وسلم به ارث برده‌اند.

پس، چقدر ما بر این نعمت، فضل و رحمت الهی شکر گذار باشیم و شکر او تعالی را بایستی بجا آوریم.

عزیزان گرانقدر!

لطفاً این سلسله ی تفسیر آیات را مطالعه و با عزیزان تان شریک سازید، و در اصلاح خود و جامعه بکوشید تا اجر عظیم دارین را از آن خود سازید.

جزاکم الله خیراً!

احمــد ( عـــــارفی)

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

چهارده − دو =