آیا میدانستید؟
👈 ﴿هر روز یک آیه﴾:
در مبحث درس امروز آیه ی بی نهایت مهمی را که اصلیت دنیا و زندگی را به انسانها برملأ میکند، خدمت شما عزیزان پیشکش میکنم.
اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِينَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَتَكَاثُرٌ فِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ كَمَثَلِ غَيْثٍ أَعْجَبَ الْكُفَّارَ نَبَاتُهُ ثُمَّ يَهِيجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ يَكُونُ حُطَامًا وَفِي الْآخِرَةِ عَذَابٌ شَدِيدٌ وَمَغْفِرَةٌ مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانٌ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ (الحدید ۲۰)
بدانید زندگی دنیا تنها بازی و سرگرمی و تجمّل پرستی و فخرفروشی در میان شما و افزون طلبی در اموال و فرزندان است، همانند بارانی که محصولش کشاورزان را در شگفتی فرو میبرد، سپس خشک میشود بگونهای که آن را زردرنگ میبینی؛ سپس تبدیل به کاه میشود! و در آخرت، عذاب شدید است یا مغفرت و رضای الهی؛ و (به هر حال) زندگی دنیا چیزی جز متاع فریب نیست!
👈 تفسیر آیه ی مبارک:
اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ
«بدانید که در حقیقت زندگانی دنیا لعب و لهو است»
★ لعب: بازی و بیهودهکاری است که خلاف جدی بودن میباشد.
★ لهو: هر چیزی است که به وسیله آن سرگرمی حاصل شود و سپس از بین برود.
👈 لعب؛ برگرفتن اموال و لهو، سرگرمی به زنان است «و» همانا زندگانی دنیا که در آن هیچ عملی برای آخرت انجام نگیرد «زینت است»
★ زینت: آراسته کردن خویش به بهرههای دنیا مانند منصب، پست، مقام و چوکی بلندپایه، وسایل سواری باشکوه و گران قیمت، منازل برافراشته و عالی و لباسهای فاخر است.
★ «و» همانا زندگانی دنیا «تفاخر است در میان شما»:
که برخی از شما بر برخی دیگر بدان فخر میفروشید و خودآرایی و خودستایی میکنید.
شما با خلقت استوار و نیروی بدنی خویش و آنچه که از بهرههای دنیا به دست آوردهاید، فخرفروشی میکنید. مراد فخر کردن به نسبها وحسبها است چنانکه اعراب به نسب و حسب فخر میکردند.
★ «و» همانا زندگانی دنیا «افزونطلبی در اموال و اولاد است»:
یعنی، مباهات کردن به کثرت اموال و اولاد است.
👈 نسفی میگوید:
«لعب؛ مانند بازی کودکان است و لهو؛ مانند سرگرمی جوانان، زینت؛ مانند آرایش زنان، تفاخر؛ مانند فخرفروشی اقران و تکاثر؛ مانند افزونطلبی دهقان».
👈 ابنکثیر میگوید:
«یعنی حاصل کار دنیا نزد دنیاگرایان همینها است».
★ «همانند بارانی که کشاورزان را رستنی آن به شگفت آورد»
بدین معنی که: دنیا در خوشآیند بودن برای شما و سپس نابودی سریع خود مانند بارانی است که کشاورزان را خوش میآید زیرا به سبب آن گیاهان رشد میکنند.
★ مراد از «کفار» در اینجا «زارعان» و کشاورزانند زیرا کفر به معنی پوشانیدن است و کشاورزان نیز بذر را پنهان کرده و آن را با خاک میپوشانند
★ «سپس خشک شود»:
آن گیاه و بعد از سبزی و خرمی خویش پژمرده شود
★ «پس آن را زرد شده بینی، باز درهمشکسته گردد»
یعنی، بعد از خشک شدن، خردوریز و پاشان و پریشان گردد. پس همچنین است حقارت دنیا و سرعت زوال آن بر افراد و جامعهها چه بعد از خرمی وسرسبزیای که داشته است، به سرعت رو به فنا میگذارد و هرکس را چند روزی بهجت اوست.
★ «و در آخرت عذابی است سخت»:
برای دشمنان الله تعالی،
★ «و نیز آمرزشی است از جانب خداوند و خشنودیای است»:
برای دوستان و اهل طاعتش؛ پس حال و مال آخرت یا این است و یا آن.
★ «و زندگانی دنیا جز متاع غرور نیست»
به این معنی که، زندگی دنیا برای کسانی که به آن فریفته شده و برای آخرت خویش عمل نکنند، بهره فریب است اما کسانی که با طلب دنیا بر آخرت خویش یاری میجویند پس دنیا برایشان هم بهرهای است و هم وسیلهای که ایشان را بهسوی خیری میرساند که بهتر از دنیاست.
👈 سعیدبنجبیر میگوید:
«دنیا متاع غرور است؛ آن گاه که تو را از طلب آخرت غافل کند اما چنانچه تو را به طلب خشنودی خدای متعال و دیدار وی فراخواند پس چه نیکو متاع و چه نیکو وسیلهای است».
👈 در حدیث شریف آمده است :
✧ «للجنة أقرب إلي أحدكم من شراك نعله، والنار مثل ذلك».
«به راستی بهشت به یکی از شما از بند کفشش نزدیکتر است و دوزخ نیز مانند این است». یعنی خیر و شر به انسان بس نزدیک است.
الله تعالی چشم بصارت نصیب مان کند تا در این دنیا، همانند اطفال به لعب و لهو نپردازیم و آخرت خویش را برباد ندهیم.
اللهم ربنا آمین یا رب العلمین!
👈 عزیزان گرانقدر:
لطفاً این سلسله ی تفسیر آیات را مطالعه و با عزیزان تان شریک سازید، و در اصلاح خود و جامعه بکوشید تا اجر عظیم دارین را از آن خود سازید.
جزاکم الله خیراً!
احمــد ( عـــــارفی)