سلسلهٔ مضامین امراض ساری در جامعه
مشاجرات زناشوئی و بی احترامی میان زوجین. ﴿بخش ششم﴾
در بخش های گذشته آداب همسر داری را از دیدگاه قرآن و سنت مفصلاً بحث نمودیم و دانستنی های مهمی را از مکتب اسلام خدمت خواننده ی محترم پیشکش کردیم.
یکی از عوامل خیلی خطیر دیگری که آئین همسر داری را تهدید میکند، فضای مجازی است.
فضای مجازی یک پدیده ی جدید اجتماعی و فرهنگی است که در سالهای اخیر در کشورهای مختلف جهان به وجود آمده و خیلی زود نیز فراگیر شده است. این در حالی است که از این قبل، این وضعیت در افغانستان وجود نداشته و جامعه ی ما به هیچعنوان آمادگی حضور فضای مجازی را نداشته و زمینههای آن در جامعه مهیا نبوده است.
در گذشته حضور یک دختر و پسر نامحرم در بیرون از خانه، در کنار یکدیگر یک امر مذموم و سوال برانگیز تلقی میشد وبا هزینههای اجتماعی و خانوادگی همراه بود. با این همه، پس از حضور فضای مجازی در افغانستان، به دلیل نبودن اهرمهای فشار دو جنس مخالف بدون هیچهزینه و دردسری با هم ارتباط برقرار میکنند و به هر شکل که تمایل داشته باشند با هم صحبت میکنند و عکس و فلم ردوبدل میکنند.
در نتیجه فضای مجازی این فرصت را به دختران و پسران جامعه داده که با فراغت بال و دردسر کمتری به دغدغههای خود بپردازند. به همین دلیل نیز فضای مجازی در بین جوانان جامعه گسترش زیادی پیدا کرده و به یکی از ابزارهای اصلی زندگی آنها تبدیل شده است.
در نتیجه،جوانان با اولین فرصت ممکن در زندگی خود تغییر رویه داده، برای ارضای شهوات، به فضای مجازی پناه بردهاند. از سوی دیگر فضای مجازی در دستور کار دولتها قرار داشته و دولتها از فضای مجازی استفاده اقتصادی میکردهاند.هر کشوری با توجه به فرهنگ و روابط اجتماعی از فضای مجازی استفاده میکند. برای مثال در امریکا مردم خیلی کم از فضای مجازی استفاده میکنند و فضای مجازی به یکی از ابزارهای مهم زندگی آنها تبدیل نشده است.
این در حالی است که در افغانستان فضای مجازی در بین همه اقشار جامعه رسوخ کرده و از کارگر تا شخصیتهای سیاسی و اجتماعی همگی به فضای مجازی وابسته شده اند. دلیل این مساله نیز این است که، دسترسی به وسیله ی مخفی برای ارضای شهوات، مردان و زنان بوالهوس را یاری کرده، زمینه را برای فسق و فساد، و ارتباطات نامشروع میان مرد و زن، مساعد ساخته است که این خود، نوعی از مشاجرات معاصر زناشوئی را در جامعه خلق کرده است.
برخی از افراد تا ساعتهای پایانی شب سرگرم فضای مجازی هستند و به همین دلیل از ایجاد صمیمیت و محبت در فضای منزل غافل میشوند. به همین دلیل نیز این گونه رفتار با واکنش اعضای خانواده و بهخصوص همسران مواجه شده و فضای خانواده را مکدر و غبارآلود میکند.
در شرایطی ما میتوانیم به مردم بگوییم که از فضای مجازی فاصله بگیرند که شرایط زندگی بهتر را برای آنها فراهم کنیم و اجازه بدهیم مردم دغدغههای خود را به صورت شفاف و صریح بیان کنند.
فضای مجازی میتواند کارکرد مفیدی در فرایند جامعه داشته باشد، بشرط اینکه ذهنیت ها قابلیت استفاده ی جایز از فضای مجازی را حاصل کنند، و قبل از داخل شدن به فضای مجازی، ایمان و اسلامیت خویش را؟بصورت درستدرک کنند، و گناه و خطأ، و عواقب اخته شدن به گناهان مجازی را بدانند.
با این همه، ما باید در مرحله ی نخست این مساله را روشن کنیم که آیا رویکرد جامعه ما با فضای مجازی همخوانی دارد و یا خیر؟
آیا زمینههای ورود فضای مجازی به کشور ما وجود دارد؟ وجود فضای مجازی در زندگی شهروندان افغانی چه چالشها و فرصتهایی ایجاد میکند؟
در مرحله ی نخست ما باید به این سوالات پاسخ مناسب و علمی بدهیم و در مرحله ی بعد به فکر آسیب شناسی استفاده ی مردم از فضای مجازی باشیم. این در حالی است که برخی رویکردها در جامعه ی ما همخوانی ندارد.
در نتیجه، هر دو گروه، جوانان و حتی میان سالان و سالکرده ها، چی مجرد و متاهل، دست به گناهان کبیره زده، شیرازه ی خانوادگی را بدینگونه،با حضورفضای مجازی، در خواب و بیداری، از هم می پاشند.
اکثریت شکایاتی که اززوجین میگیرم، فضای مجازی در زدودن محبت، و افروختن آتش جنگ و نزاع میان آنها، نقش مهمی را داشته است،که متأسفانه، عالمان و دانشمندان جامعه، در این مورد، مردم را تنویر نکرده اند.
عزیزان گرانقدر:
لطفاً این سلسله ی مضامین خیلی مهم و حیاتی را با تمام خانواده، اقارب، دوستان، و همکاران تان شریک سازید، و در رشد فکری، عقیدتی، ایمانی و وجدانی همنوع تان اقلاً یک امر خیری را، مایه ی حصولِ صدقات جاریه ی تان سازید.
جزاکم الله خیراً!
احمد ﴿عارفی﴾
ادامـــه دارد….
سه شنبه، اول عقرب ۱۳۹۷ | ۱۴ صفر ۱۴۳۹
🗓 TUE | 23 | OCT | 2018
👉 t.me/ayamey
📽 youtube.com/c/dawatgar
🌐 fb.com/meydanestid