آیا میدانستید؟
﴿سلسلهٔ مضامین امراض ساری در جامعه﴾
(مرض چهارم)
(سحر، جادو، تعویذ، کهانت، تنجیم و فال بینی)
(بخش هفتم)
مسلمان، فقط با یک وسیله میتواند پیشرفت مادی و معنوی را برای خودش و خانواده اش هموار کند و راه پیشرفت مادی و معنوی را بر افق بیکران هستی باز کند.
آن اینکه دوباره به انوار عالی قرآن و سنت که از مشرق زمین طلوع کرده است و همچنان روشنایی خود را بر همگان عرضه میدارد، رو بیاورد و از آن استفاده نماید.
در بخش قبلی اشاره نمودم که یگانه راه دفع سحر رقیه ی شرعی است.
لفظ ﴿رُقَی﴾ عبارت از قرائت آیات قرآن بر مریض یا فرد گزیده شده با چیزی یا مس شده توسط جنیات است، همراه مالیدنِ دست و دمیدن بر او. امام نووی و «حافظ بن حجر» بر مشروعیت «رقی» با شرایط ذیل اتفاق نظر دارند:
از جمله دعاهای حفظ و مراقبت که نبی اکرم صلی الله علیه وسلم به ما یاد داده است در ارتباط با کودکان است که در روایت بخاری از ابن عباس رضی الله تعالی عنه آمده است که رسول الله صلی الله علیه وسلم دعای حفظ و مراقبت را به «حسن و حسین» رضی الله عنهما میخواند، و میفرمود شما را به خدا میسپارم به وسیلۀ کلام کامل و تام او از شر هر شیطان و حشرۀ گزنده و هر چشم بد.
از این رو صحابه و تابعین به شدت منکر این تعویذات و طلسم ها بودند، تا آنجا که خدیجه رضی الله عنها مردی را دید که ریسمانی از این نوع بر گردن خود آویخته بود، این آیه را قرائت کرد:
﴿وَمَا يُؤْمِنُ أَكْثَرُهُمْ بِاللَّهِ إِلَّا وَهُمْ مُشْرِكُونَ۱۰۶﴾ [يوسف: ۱۰۶].
«و بیشترشان به خدا ایمان نمی آوَرَند جز این که با او چیزی را شریک میگیرند».
از سعید بن جبیر رضی الله عنه روایت شده که پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم فرمودند:
«هرکس خرمهره ای را از گردنِ فردی جدا کند، گویا یک بنده را آزاد کرده است».
بنابراین، صحیح آن است که طلسم ها به طور کلی ممنوع باشند، چنانکه پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم در مقام نفرین به دارندگان طلسم ها میفرماید:
«کسی که طلسم یا بازوبندی به خود بیاویزد، خدا کار او را تمام نکند، و هرکه خرمهره یا نظرقربانی جهت رفع چشم زخم به گردن آویزد، به مقصود خود نرسد».
چنانچه کسی به بیماری و یا ناراحتی دیگر دچار گردید چاره ای جز بردن ایشان نزد داکتر و یا طبیب وجود ندارد، زیرا پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم میفرماید:
«بندگان خدا امراض خود را مداوا کنید، زیرا خداوند مرضی پدید نیاورده، جز آن که دوایی برای آن قرار داده است».
بنا به نقل صحیح بخاری پیامبر ص میفرماید:
«شفای بیمار در سه چیز است:
این نوع مداوا شامل معالجاتی میگردد که در عصر ما از طریق خوردن دارو یا عمل جراحی و یا سوزاندن به وسیله ی برق و… انجام میشود. بنابراین، پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم شفای بیماران را در تمائم و قرائت افسون اوراد نامشروع و امثال آن قرار نداده است، بلکه درمان و معالجه را از همان راه طبیعی علوم طبی مقرر فرموده اند که یا از طریق دهان با خوردن دارو و امثال آن و یا تزریق دارو و به وسیلۀ پیچکاری به سایر قسمت های بدن است.
نیشترزدن و حجامت نیز امروزه شامل انواع عمل جراحی میگردد، و همچنین سوزاندن و داغ کردن امروزه به معنای زیر برق گذاشتن و امثال آن میباشد.
اینها همه درمان هایی است که اسلام بدان قائل است، و پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم بدان دستور داده و در مداوای خود نیز از آنها استفاده کرده است.
چنانچه در مواردی به حجامت پرداخته و به داکتر و طبیب مراجعه نموده، و اصحاب و امتش را به معالجه و مداوا دستور فرموده است. پس شایسته است که ما نیز تابع سنت پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم باشیم. پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم میفرماید:
«لِكُلّ دَاءٍ دَوَاءٌ».
«هر دردی درمانی دارد»
مسلمان، باید اولتر از همه، خودش عقیده اش را درست کند، به الله تعالی ایمان داشته باشد، تا به تعویذ و خر مهره و…..، و برای خودش دست دعا را بلند کند تا در مسیرِ رضای خالقش، او را مؤفق گرداند، و توفیق دستیابی به حقایق را برای او مهیا سازد، و او را فقاهت در دین و فهم و معرفت اسلامی عطا فرماید، تا راه راست (صراط مستقیم) و مسیر واقعی را از انحراف و کج روی باز شناسد که او شنوا و نزدیک به ما است.
زمانی که مسلمان دچار بیماری شود برایش جایز است که در جستجوی یک شخصی بگردد که دارای صلاح، تقوا، حلالی و پاکی رزق بوده و امید اجابت دعایش برود و از این شخص بخواهد تا او را رقیه کند.
اگر امروزه کسی به احوال مردم نظری بیافگند مشاهده میکند که بسیاری از آنها به طرف هر شخصی که ادعای تعویذ کننده ای و طالع بینی را بکند، میشتابد.
به طرف کسانی میشتابند که اهل صلاح نیستند بلکه چه بسا شعبده باز و کاهن میباشند، و این بدان جهت است که جهل عام شده و بسیاری از مردم مسأله ی دین شان را، ساده پنداشته اند.
بنابر این بسیاری از مردم در کار دین شان دقت و عمق نظری نکردند، لذا این امر، یک زمینۀ وسیع و یک میدان بازی یا برای بعضی افراد فاسد فراهم آورده تا اینکه ادّعای رقیه یا تعویذ شرعی بنمایند در حالی که آنان هرگز شایستگی این کار را ندارند. لذا ای مسلمان بر ارتقاء نفست بوسیله ی خویشتن تمسک بجوی و بدان که الله سبحانه و تعالی میفرماید:
« الله (ج) فرمود، مرا با خلوص دل بخوانید تا دعای شما را اجابت کنم».
اینکه عذر می آورید که گناهکار و مقصر هستید و میترسید که مبادا دعایتان اجابت نشود این یک امر پسندیده است. لیکن این حسن کامل نمیشود مگر اینکه با ترس و امید همراه باشد تا اینکه همه احوالات و اعمال بنده مطابق شرع صحیح باشد.
پس همان گونه که از گناهانت میترسی، امیدوار رحمت الله سبحانه و تعالی باش و هنگامی که بنده نسبت به پروردگارش حسن ظن داشته باشد و اعمال نیکو انجام بدهد و با انجام اعمال نیک در اصلاح احوال خویش بکوشد و ازگناهان توبه نماید، الله تعالی نیز بر او، به دیده ی رحمت مینگرد.
عزیزان گرانقدر:
لطفاً این مضامین خیلی مهم و حیاتی را با تمام خانواده، اقارب، دوستان، و همکاران تان شریک سازید، و در رشد فکری، عقیدتی، ایمانی و وجدانی همنوع تان اقلاً یک امر خیری را، مایه ی حصولِ صدقات جاریه ی تان سازید.
احمـــد ﴿عـــارفی﴾
ادامـــه دارد…
چهار شنه، بیست و هشتم محرم ۱۴۳۹
بیست و ششم میزان ۱۳۹۶
هژدهم اکتوبر ۲۰۱۷