دعای موسی علیه السلام

هر روز یک آیه

0 21,075

آیا میدانستید؟

﴿هر روز یک آیه﴾:

درس تفسیر امروز ما در مورد یکی از ادعیه ی زیبای قرآنی است که وِردِ آن را برای هر مسلمانی واجب میدانم. این دعا را سیدنا موسی علیه السلام از الله تعالی استدعا کرد، چنانچه قرآن کریم بیان میکند:

فَسَقَىٰ لَهُمَا ثُمَّ تَوَلَّىٰ إِلَى الظِّلِّ فَقَالَ رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ (قصص ۲۴)

موسی برای (گوسفندان) آن دو آب کشید؛ سپس رو به سایه آورد و عرض کرد: «پروردگارا! هر خیر و نیکی بر من فرستی، به آن نیازمندم!»

تفسیر آیه ی مبارک:

★ زمانی که موسی علیه السلام  به‌ آبِ چاه‌ مدین رسید، همان چاهی که‌ مردم‌ آب‌ آشامیدنی‌ خود و چهارپایان‌ خویش‌ را از آن‌ برمی‌گرفتند، گروهی‌ از مردم‌ را بر آن‌ یافت‌ که‌ حیوانات ‌خود را آب‌ می‌دادند و پایین‌تر از آن، دو زن‌ را یافت‌ که‌ حیوانات‌ خود را از نزدیک آب دور  می‌کردند تا مردم‌ از آب‌ دادن‌ چهارپایان‌ خویش‌ فارغ‌ شوند، تا بتوانند بی‌مزاحمت‌ و مانعی‌ به‌ آب‌ دادن‌ چهارپایان‌ خود بپردازند.

موسی‌ علیه السلام منظور آن دو زن را  از این‌ کار شان پرسید که چرا ‌گوسفندان‌ خود را همراه‌ با مردم‌ دیگر آب‌ نمی‌دهند؟

گفتند: ما به‌ چهارپایان‌ خود آب‌ نمی‌دهیم‌ تا شبانان‌ همگی‌ حیوانات‌ خود را از آبشخور باز گردانند، عادت‌ ما این ‌است‌ که‌ درنگ‌ کنیم‌ و انتظار بکشیم‌ تا مردم‌ از آب‌ بازگردند زیرا از این‌ که‌ با مردم‌ نامحرم‌ درآمیزیم، می‌پرهیزیم‌.

یا به‌ این‌ دلیل‌ که‌ از آب ‌دادن‌ حیوانات‌ خویش‌ همپای‌ آنان‌ عاجز و ناتوان‌ هستیم‌ «و پدر ما پیری‌ کهن‌سال‌ است‌» که‌ به‌خاطر سالخوردگی‌ و ناتوانی‌ نمی‌تواند چهارپایان‌ را آب‌ دهد، از این‌روی‌ ناچار شدیم‌ که‌ خود به‌ گوسفندانمان‌ آب‌ بدهیم‌.

★ «پس‌» چون‌ موسی‌ علیه السلام سخن‌ آن‌ دو را شنید؛ «چهارپایان شان‌ را برای شان‌ آب ‌داد» به‌ خاطر گرایشی‌ که‌ به‌ کار معروف‌ و یاری‌دادن‌ ناتوانان‌ داشت‌.

👈 از عمربن‌خطاب‌ رضی الله عنه روایت‌ شده‌ است‌ که‌ فرمود:

موسی‌ علیه السلام چهارپایان‌ِ آنان‌ را از چاهی‌ آب ‌داد که‌ با سنگی‌ بزرگ‌ که‌ جز ده‌ مرد توان‌ برداشتن‌ آن‌ را نداشتند، پوشیده‌ شده ‌بود، سپس‌ مجددا آن‌ سنگ‌ را بر سر آن‌ چاه‌ برگردانید. «آن‌گاه‌» که ‌موسی‌ علیه السلام از آب‌ دادن‌ برای‌ آن‌دو فارغ‌ شد؛ «به‌سوی‌ سایه‌ برگشت‌» و مجددا در آن‌ نشست‌

★ «و گفت: پروردگارا! من‌ به‌ هر خیری‌ که‌ بر من‌ بفرستی‌» اندک‌ باشد یا بسیار «فقیرم‌»

👈 یعنی: نیازمندم‌. (مراد وی‌ از خیر) ، (غذا برای‌ رفع‌ گرسنگی‌ بود چراکه‌ او بی‌توشه‌ از مصر به‌ راه‌ زده‌ بود و توشه‌ وی‌ هر خوراکی‌ای‌ بود که‌ در راه ‌می‌یافت‌).

وِردِ چندین بارِ روزانه ی این دعا برای هر مسلمان بی نهایت ضروری است تا فقر و ناتوانی اش را بخالقش پیشکش کند و از او تعالی طلب نعمت و مغفرت کند.

عزیزان گرانقدر!

لطفاً این سلسله ی تفسیر آیات را مطالعه و با عزیزان تان شریک سازید، و در اصلاح خود و جامعه بکوشید تا اجر عظیم دارین را از آن خود سازید.

جزاکم الله خیراً!

احمــد ( عـــــارفی)

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دو × 4 =