آیا میدانستید؟
👈 ﴿هر روز یک آیه﴾:
﴿نٓۚ وَٱلۡقَلَمِ وَمَا يَسۡطُرُونَ﴾
👈 سوره ی قلم مکی است و دارای ۵۲ آیه است. نامگذاری این سوره به نام «قلم» بدان سبب است که الله سبحانه و تعالی در آغاز آن به منظور بزرگداشت و ارجگذاری از قلم به آن سوگند یاد کرده است. بهقولی: نام این سوره «ن» است.
این سوره از نخستین سورههایی است که در مکه نازل شد زیرا ابن عباس رض روایت کرده است که:
★ «آغازین سوره در نزول خود، سوره (اقراء) بود، سپس این سوره و بعد از آن سوره (مزمل) و سپس سوره (مدثر) نازل شد».
👈 نٓۚ «نون»:
این حرف همچون حروف مقطعه دیگری که دراوایل سورهها آمدهاند، حرفی از حروف هجاء است. به قولی، هدف از آوردن حروف مقطعه اوایل سورهها، اعلام تحدی و هماورد طلبی برای کفار است که اگر منکر نزول قرآن از سوی رب العالمین هستند، باید همانند آن را بیاورند زیرا حروف قرآن از عین حروفی ترکیب شده است که آنان بدان تکلم نموده و در نوشتن و ایراد سخنرانیهای بلیغ خود آن را به کار میگیرند پس هرگاه نمیتوانند نظیر قرآن را بیاورند، دیگر باید به این حقیقت تسلیم شوند که این کتاب، کتاب الهی است.
👈 ﴿وَٱلۡقَلَمِ﴾:
«سوگند به قلم» الله سبحانه و تعالی به قلم سوگند خورده است زیرا قلم ابزار بیان است. این سوگند بر هر قلمی واقع میشود که به وسیله آن در آسمآنها و زمین نوشته میشود.
👈 ﴿وَٱلۡقَلَمِ وَمَا يَسۡطُرُونَ﴾:
«و سوگند به آنچه مینویسند»
سوگند خوردن به قلم و علومی که به وسیله ی قلم نوشته میشوند، به بزرگی این دو نعمت اشاره دارد و اینکه این دو نعمت بعد از نعمت نطق و بیان از اجل و اعظم نعمتها بر انسان هستند زیرا قلم و معارف مکتوب بهوسیله آن، بهترین راه روشنگری و انتشار علوم و معارف در میان جامعهها، امتها و افراد به شمار میروند و چراغی برفراز راه تقدم ملتها و نبوغ آنها میباشند. در حدیث شریف آمده است:
✧ «در حقیقت اولین چیزی را که الله تعالی آفرید قلم بود پس از آن نون ـ یعنی دوات ـ را آفرید، سپس فرمود: بنویس آنچه را که از عمل، یا اثر، یا رزق، یا اجلی روی میدهد. پس قلم آنچه را که از همان روز تا روز قیامت روی میدهد نوشت، سپس بر قلم مهر نهاده شد و دیگر تا روز قیامت سخنی نگفت».
👈 عزیزان گرانقدر:
لطفاً این سلسله ی تفسیر آیات را مطالعه و با عزیزان تان شریک سازید، و در اصلاح خود و جامعه بکوشید تا اجر عظیم دارین را از آن خود سازید.
جزاکم الله خیراً!
احمــد ( عـــــارفی)