✦ آیا میدانستید؟✦
👈 ﴿سلسله ی وصایای پیامبر صلی الله وعلیه وآله واصحابه وسلم﴾!
﴿بخش ۳۴۰﴾:
«رشک بردن، جز در دو چیز، در چیز دیگری روا نیست. در شخصی که الله تعالی برایش مال و دارائی داده است، و او را قادر ساخته است که آن مال را در راه خیر به مصرف برساند، و کسی است که الله تعالی برایش حکمت ارزانی داشته است، و او با این حکمت، در بین مردم قضاوت میکند، و آن را برای دیگران میآموزد»
⬩﴿شرح، تفسیر و احکام متعلق به این حدیث﴾:⬩
۱- لفظ حدیث نبوی شریف(حسد) است، و مراد از حسد در اینجا به اتفاق علماء غبطه است، زیرا حسد را در دو حالت جواز داده است، حال آنکه از نگاه شرعی (حسد) در هیچ حالتی جواز ندارد، و فرق بین غبطه و حسد آن است که:
غبطه عبارت از آن است که شخص آرزو کند تا الله تعالی برایش نعمتی بدهد که برای فلان شخص داده است، مثلا: شخص عالمی را میبیند، و آروز میکند که خداوند برایش مانند این شخص علم بدهد، و شخصی را میبیند که خداوند از راه حلال برایش مال و مکنتی داده است، و این شخص از خدا میخواهد تا برای او نیز مالی و منالی از راه حلال عطا فرماید.
اما (حسد) آن است که آرزوی زوال نعمت را از آن شخص دیگر داشته باشد، و آرزوی زوال نعمت از دیگران که همان حسد بردن باشد، از گناهان کبیره است.
۲- در سنن ابوداود از ابوهریره رضی الله عنه روایت است که گفت:
پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم فرمودند:
«از حسد بردن بپرهیزید، زیرا (حسد) حسنات را طوری که میخورد که آتش هیزم را».
۳- حسد از نگاهِ تعلقِ گناه به آن بر سه نوع است: حسد حرام، حسد مباح، و حسد مستحب.
حسد حرام آن است که انسان آرزوی زوال نعمت را از برادر مسلمان خود داشته باشد،
و حسد مباح که همان (غبطه) باشد، عبارت از آن است که آرزو کند تا خداوند نعمت دنیوی را که برای دیگری داده است، برای او نیز بدهد،
و حسد مستحب آن است که آرزو کند که خداوند همانطور که فلان شخص را به طاعت و عبادت رهنمون ساخته است، او را نیز رهنمون سازد.
۴- بعضی از علماء میگویند: آرزوی زوال نعمت از کافر و فاجری که نعمت را در راه فسق و فجور و معصیت به مصرف میرساند، روا است، و در حسد مذموم و حرام داخل نمیشود.
عزیزانِ گرانقدر:
لطفاً این وصایای گرانبهای حضرت رسول کریم صلی الله وعلیه وسلم را بخوانید، بدانید، عمل کنید و بدیگران رسانید تا ان شأ الله اجر دنیوی واخروی نصیب تان گردد.
جزاکم الله خیراً!
احمـــد ﴿عـــــارفی﴾
ادامـــه دارد…
جمعه ۲۸ سنبله ۱۳۹۹ | اول صفر ۱۴۴۲
18 | SEP | 2020
✧ t.me/ayamey
✧ youtube.com/c/dawatgar
✧ fb.com/1dawatgar
✧ www.dawatgar.com
✪﴿منابع و مأخذ﴾:✪
عَنْ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ مَسْعُودٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «لاَ حَسَدَ إِلَّا فِي اثْنَتَيْنِ: رَجُلٌ آتَاهُ اللَّهُ مَالًا فَسُلِّطَ عَلَى هَلَكَتِهِ فِي الحَقِّ، وَرَجُلٌ آتَاهُ اللَّهُ الحِكْمَةَ فَهُوَ يَقْضِي بِهَا وَيُعَلِّمُهَا» [رواه البخاری ۷۳].
۲- فیض الباری، شرح مختصر صحیح البخاری.
👈 ﴿آیا به کانالهای تیلگرام ما پیوسته اید﴾؟
۱- کانال آیا میدانستید:
http://t.me/ayamey
۲- کانال سوال و جواب رقیه ی شرعی:
https://t.me/Ruqeyah
۳- کانال دروس تدبر و تفسیر قرآن کریم:
https://t.me/AJARIFI
۴- 👈 آیا به کانال یوتیوب ما پیوسته اید؟
برای مشاهده ی کلیپ های علمی، ساینسی، دینی، تعلیمی، و دکلمه های ناب به کانال یوتیوب ما بپیوندید:
youtube.com/c/dawatgar
❣
⭑