عزیزان و سروران!
مجموع عمر آدمی در دنیا ساعتی بیش نیست:آنچه از این ساعت گذشته است، معدوم شده است و لذت و المی از آن احساس نمی کنید و آنچه از آن هنوز نیامده است، نمی دانید چیست.
سرمایه ی موجود و پرارزش عمر، تنها همان لحظات نقدی است که اکنون در اختیار شماست و در آن به سر می برید، پس، مالکِ نفْس خود باشید و در حال حاضر برای اصلاح و رستگاری خود بکوشید. در مشکلات وظیفه شناسی و اطاعت از اوامر الهی، پایداری پیشه کنید و از آلودگی به گناه و نافرمانی الله سبحانه و تعالی خودداری نمایید.
مردان کامیاب کسانی هستند که همواره در فرصت های مختلف در دوران کودکی، دوران جوانی و مراحل بالاتر زندگی، عقل فطری را با عقل اکتسابی، پرورش می دهند.
مسلمان خیلی خوشبخت است که هم عید میکند و هم اعمال نیک او در این روز، خوشحالی و جشن گرفتن وی از این روز، در زمره ی عباداتش محسوب میشود.
یکی از فرصت های طلائی دیگری که بایستی در ماه مبارک ذی الحجه از آن استفاده کرد، ذکر و شکرِ الله سبحانه و تعالی در ایام التشریق است.
۶- ﴿ایام التشریق﴾:
به سه روز پس از عید قربان ایام التشریق میگویند.
عید قربان در روز دهم ذی الحجه هرسال است، و لذا روزهای یازدهم و دوازدهم و سیزدهم از ماه ذی الحجه را ایام التشریق گویند.
این روزها ﴿روز های تشریق﴾روزهای ذکر و شکر گذاری الله سبحانه و تعالی است.
گرچه حق این است که همیشه یاد الله سبحانه و تعالی و شکر او تعالی به جای آورده شود اما در این روزها ذکر و شکر او بیشتر مورد تاکید است. نبیشه هذلی رضی الله عنه از رسول الله صلی الله علیه وعلی آله وسلم روایت کرده است که ایشان فرمودند:
و در روایت امام احمد آمده است که فرمودند:
این روزها روزهایی است معدود که الله دربارهی آنها میفرماید:
وَاذْکُرُوا اللَّهَ فِی أَیَّامٍ مَعْدُودَاتٍ [بقره: ۲۰۳]
خداوند را در روزهایی معدود یاد کنید
در حدیث عبدالله بن قرط آمده است که رسول الله صلی الله علیه وعلی آله وسلم)فرمودند:
از آنجا که این روزها، آخرین روزهای این موسم بافضیلت هستند، و در این روزها حجاج حج خود را کامل میکنند و دیگر مردم نیز آن را با تقرب به الله سبحانه و تعالی و قربانی به پایان میرسانند مستحب است که این ایام با ذکر الله متعال توسط حاجیان و دیگر مردم پایان داده شود.
و این سنتی است که الله تعالی در پایان هر عبادتی قرار داده است، مثلاً در مورد نماز، ذکر پس از آن مشروع گردیده شده است چنانکه الله تعالی میفرماید:
فَإِذَا قَضَیْتُمُ الصَّلاهَ فَاذْکُرُوا اللَّهَ قِیَاماً وَقُعُوداً وَعَلَى جُنُوبِکُمْ [نساء: ۱۰۳]
﴿پس هنگامی که نماز را به پایان رساندید خداوند را ایستاده و نشسته و بر پهلوهای خود یاد کنید﴾
و در مورد ذکر پس از نماز جمعه میفرماید:
فَإِذَا قُضِیَتِ الصَّلاهُ فَانْتَشِرُوا فِی الْأَرْضِ وَابْتَغُوا مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَاذْکُرُوا اللَّهَ کَثِیراً لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ [جمعه: ۱۰]
﴿پس هنگامی که نماز [جمعه] به پایان رسید در زمین منتشر شوید و از فضل و نعمت الهی بجویید و الله را بسیار یاد کنید تا آنکه رستگار شوید﴾
و پس از ذکر حج خداوند متعال چنین میفرماید:
فَإِذَا قَضَیْتُمْ مَنَاسِکَکُمْ فَاذْکُرُوا اللَّهَ کَذِکْرِکُمْ آبَاءَکُمْ أَوْ أَشَدَّ ذِکْراً [بقره: ۲۰۰]
﴿پس هنگامی که مناسک خود را کامل نمودید الله را آنگونه که پدرانتان را یاد مینمود یا بیشتر از آن یاد نمایید﴾
برای ذاکر شایسته است که در معنای ذکری که میکند تدبر نماید و معنای آن را بداند زیرا این بیشتر باعث ایجاد خشوع و تاثیر گذاری آن و سپس صلاح قلب خواهد شد. بهترین نوع ذکر و سودمندترین آن، ذکری است که در آن، قلب و زبان با یکدیگر همراه باشند و از اذکار نبوی بوده و شخص ذاکر نیز معانی و مقاصد آن را درک نماید.
اذکار مورد تاکید در روزهای تشریق:
در این روزهای مبارک گفتن تکبیر در پی نمازهای فرض و همچنین تکبیر مطلق تا غروب روز سیزدهم برای حجاج و دیگران مورد تاکید است.
بلکه اهمیت این تکبیرها در پی نمازهای فرض تا جایی است که علما میگویند:
﴿اگر شخص آن را فراموش کرد میتواند آن را قضا نماید و اگر فراموش نمود که آن را به دنبال نماز بگوید میتواند آن را هنگامی که به یاد آورد به جای بیاورد حتی اگر بیوضو باشد یا از مسجد خارج شده باشد؛ البته اگر فاصلهی میان تکبیر و نماز طولانی نشده باشد.﴾
همچنین تکبیر مطلق در بازار و خانه و مسجد و در راه، به هدف بزرگ داشتن الله سبحانه و تعالی و برای آشکار گرداندن شعائر وی مشروع میباشد.
روزه گرفتن در عید قربان و در این سه روز جایز نیست، به دلیل فرموده ی پیامبر صلی الله علیه وسلم:
« أیام التشریق أیام أکل وشرب». مسلم (۱۱۴۱).
ایام التشریق روزهای خوردن و نوشیدن است.
چرا که این ایام پس از عید قربان می آیند، و در حدیث دیگری فرمودند:
«إن یوم عرفة ویوم النحر وأیام التشریق عیدنا أهل الإسلام وهی أیام أکل وشرب». نسائی (۳۰۰۴) و ترمذی (۷۷۳) و أبو داود (۲۴۱۹)
همانا روز عرفه و روز عید قربان و ایام التشریق عید ما مسلمانان است و روزهای خوردن و نوشیدن است.
بنابراین چون ایام التشریق روز خوردن و نوشیدن است، روزه گرفتن در آن روزها جایز نیست و پیامبر صلی الله علیه وسلم نیز رخصتی برای روزه گرفتن در آن سه روز نداده اند مگر برای کسی که در حج تمتع یا قران است و هدی (ذبیحه ای که تقدیم بیت الله الحرام می شود) نیابد.
عایشه و ابن عمر رضی الله عنهم می گویند:
«لَمْ یُرَخَّصْ فِی أَیَّامِ التَّشْرِیقِ أَنْ یُصَمْنَ إِلاَّ لِمَنْ لَمْ یَجِدِ الْهَدْیَ». (بخاری ۱۹۹۷-۱۹۹۸).
و لذا جمهور علمای اسلام روزه گرفتن در ایام التشریق را جایز ندانسته اند حال چه روزه سنت باشد یا قضاء یا نذر، و حتی گفته اند که اگر کسی در این ایام روزه بگیرد روزه او باطل است.
بدون تردید الله سبحانه و تعالی برای مسلمانان دو تا عید را مشروع قرار داده است که درآن دو روز برای دعا، ذکر و نماز جمع میشوند.
آن دو عبارتند از: ﴿عید فطر﴾ و ﴿عید قربان﴾
این دو عید جایگزین اعیاد جاهلیت قرارگرفته است و عید های دیگری را نیز مشروع قرار داده است که درآن به ذکر و عبادت میپردازند. مانند:
﴿روز جمعه، روز عرفه و ایام تشریق﴾
عزیزان گرانقدر:
لطفاً این مضامین خیلی مهم و حیاتی را با تمام خانواده، اقارب، دوستان، و همکاران تان شریک سازید، و در رشد فکری، عقیدتی، ایمانی و وجدانی همنوع تان اقلاً یک امر خیری را، مایه ی حصولِ صدقات جاریه ی تان سازید.
جزاکم الله وخیراً!
احمــد ﴿عــــارفی﴾
ادامـــه دارد….
دوشنبه ۱۴ اسد ۱۳۹۸| ۴ ذوالحجه ۱۴۴۰
MON | 05 | AUG | 2019
✧ t.me/ayamey
✧ youtube.com/c/dawatgar
✧ fb.com/meydanestid
✧ www.dawatgar.com